PRESTIGIEUZE VAKWEDSTRIJDEN traditie op meat expo
Na anderhalf jaar zonder fysieke bijeenkomsten was Meat Expo 2021 een grote opluchting. Vol verlangen keek de sector uit naar dit unieke moment waarop we elkaar weer zouden ontmoeten. En onze verwachtingen werden volledig ingelost. In combinatie met Broodway en Taste of Tavola snoven we 4 dagen inspiratie op in maar liefst 6 beurshallen met 350 exposanten.
AMBITIEUS PROGRAMMA BEKOORT BEZOEKERS
Het sfeervolle forum, waar passie voor het vak en echte stielkennis centraal staan, was het eerste grote ontmoetingsmoment voor de sector na COVID-19. De drive om ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen was groter dan ooit. “Ons doel is om de brede slagers-traiteurwereld samen te brengen en om hen zoveel mogelijk te inspireren“, vertelt exhibition manager Patricia Huygelier van Kortrijk Xpo. “Daar zijn we dit jaar opnieuw in geslaagd. Het doet deugd om iedereen opnieuw te zien stralen in levende lijve.”
Het doet deugd om iedereen opnieuw te zien stralen in levende lijve
PRESTIGIEUZE VAKWEDSTRIJDEN
Jubileumeditie Het Gouden Mes
De slagers trekken al langer aan de alarmbel: er zijn te weinig jongeren die voor de stiel kiezen. Om die generaties warm te maken, organiseert de vakbeurs de 15e editie van Het Gouden Mes voor studenten slagerij die het ambacht deels op de werkvloer en deels op school leren. Dit jaar kaapte Maxim Breemeersch uit Marke de hoofdprijs weg, hij haalde het van 8 leerling-slagers die zijn geselecteerd uit de Vlaamse opleidingscentra van Syntra. “Alleen de beste slagers-spekslagers komen bovendrijven in deze wedstrijd. Alle vorige winnaars hebben ondertussen een topzaak uit de grond gestampt”, weet Ivan Claeys van de Koninklijke Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België.
De jonge deelnemers kregen drie proeven voorgeschoteld binnen de tijdslimiet van anderhalf uur, om hun vakmanschap te bewijzen: het uitbenen van een varkensrug, het pellen van een stuk rundvlees en een creatieve proef met één kilo gehakt en sneden spek. “Ik kwam hier om te winnen en dat is me gelukt”, zegt Maxim Breemeersch uit Marke. “Mijn droom is om een zelfstandige zaak op te starten, maar eerst mijn opleiding afwerken.”

Gouden Eurobeef 2021
De Gouden Eurobeeftrofee 2021 was de kroon op het werk van Andreas Decruyenaere uit Mortsel. “Ik was al twee keer tweede geëindigd, dus dit goud doet echt wel deugd”, zegt Andreas Decruyenaere, die na de pensionering van zijn broer Fred de zaak samen met zijn echtgenote Jana runt. Om de gouden medaille te halen, moest Andreas Decruyenaere in zes van twaalf categorieën van vlees en vleesbereidingen minstens zilver (80%) halen. Hij deed beter, met twee keer zilver en maar liefst vier keer goud (90%). Daarbij deed hij minstens even goed als zijn vader Martin, die in 1982 een nationale prijs won met zijn filet d’Anvers. “In de Eurobeef-wedstrijd ben ik nu verzadigd. Ik heb drie jaar om me voor te bereiden op de Meesterschapswedstrijd”, blikt hij vooruit. “In die wedstrijd moet je de beste zijn in vier categorieën: de beste gekookte beenham, de beste rauwe beenham, salami en Parijse worst.”

Beste Slager van België
Onder het toeziend oog van minister van Middenstand dhr. David Clarinval ging de Meesterschapswedstrijd op zoek naar de opvolger van Filip Vermeulen als de Beste Slager van België. Beenhouwers van over het hele land dongen mee naar de prijzen met hun lekkerste vlees, 840 inzendingen in totaal, maar er kon slechts één winnaar zijn. Het was Cédric Mortier uit Nevele die uiteindelijk aan het langste eind trok, als jongste slager ooit die deze titel in de wacht sleept. “Wat de doorslag heeft gegeven? Ik denk dat het vooral komt omdat het ambachtelijke producten zijn, gemaakt van brasvarken dat op 1 kilometer van de slagerij gekweekt wordt. Wij halen de varkens op aan het slachthuis en die worden in de slagerij meteen versneden", vertelt Cédric. "We zijn vooral gekend om onze boerenhesp, volgens het aloude recept van mijn overgrootvader. Wat er in het recept zit? Dat blijft ons geheim."


Innovation Awards
In hal 3 kwamen uiteenlopende producten van enkele firma’s op de vitrine van de Innovation Awards terecht. Terwijl de vakjury de winnaars selecteerde in de categorieën food en non-food, brachten bezoekers hun stem uit voor de publieksprijs.
In de foodcategorie koos de professionele jury de diepgevroren lasagnevellen van Davigel. Deze zijn snel ontdooid, bestaan uit vellen die niet te breken zijn en kunnen gemakkelijk in tal van pastacreaties worden gesneden. In de non-foodcategorie gaat Imagopackgroup met Ideabrill met de overwinning lopen. Ideabrill is een nieuw soort inpakpapier met speciale aluminium coating die ervoor zorgt dat alle voedingsproducten perfect op kleur, langer vers en koud blijven. De grote publieksprijs gaat naar het Brasvarbier, een artisanale blonde tot amberkleurige tripel van 7,5% die uitermate geschikt is om te degusteren bij Brasvarvlees.