Klein elektroPremium

KOFFIEDRINKERS GAAN VOLOP VOLAUTOMATISCH

... MAAR ZOEKEN STEEDS MEER VARIATIE

De Barista Smart T van Melitta wordt via de smartphone aangestuurd met de Melitta Connect app
De Barista Smart T van Melitta wordt via de smartphone aangestuurd met de Melitta Connect app

 

Terwijl espressoapparaten hun status als meest gegeerde elektrische koffiezet behouden, houdt de verkoop van traditionele apparaten ondanks een lichte daling evenwel stand. Als dat niet zou komen door de drang naar variatie en authenticiteit bij koffiedrinkers, dan wel door de naarstige zoektocht naar vernieuwing bij fabrikanten. Zo zijn er tegenwoordig apparaten die werken met een smartphoneapp, of krijgen traditionele apparaten volautomatische espressotoepassingen zoals een ingebouwde koffiemolen.

De halfautomatische espressomachine Solis Grind & Infuse Pro
De halfautomatische espressomachine Solis Grind & Infuse Pro

TRENDS

Op het vlak van voeding treden ethisch besef, gezondheid en verfijning in het algemeen steeds meer op het voorplan. Wat bij het eerste opzicht op een trend leek, wordt een blijvende houding bij de consument. Ook de koffiemarkt vormt zich daarnaar.

Kwaliteit

Hippe koffiebars blijven als paddenstoelen uit de grond schieten en door het succes daarvan eisen koffiedrinkers ook thuis meer kwaliteit. Dat uit zich enerzijds in een groeiende hang naar puurheid. Zo wint bijvoorbeeld de slowcoffeestroming steeds meer zieltjes.

De OneTouch for Two volautomaat van Miele zorgt voor een koffiespecialiteit maal twee
De OneTouch for Two volautomaat van Miele zorgt voor een koffiespecialiteit maal twee

 

Divers

Anderzijds zoeken liefhebbers van het zwarte goud meer diversificatie op – dat is er immers in koffiebars, dus waarom zou dat thuis niet kunnen? De evolutie in de verkoop van elektrische koffiezetapparaten van de afgelopen jaren loopt parallel met die trage shift in gedachtegang. Mensen die zichzelf als koffieliefhebber omschrijven, halen bovendien met plezier verschillende soorten apparaten in huis.

ESPRESSO

Gesloten systemen

Gesloten espressosystemen zijn apparaten waarmee je slechts een espresso kunt klaarmaken met één koffiemerk dat capsules of pads voor dat systeem aanbiedt.

Open systemen

Open systemen bieden meer vrijheid. Die kun je op hun beurt nog eens opdelen in pompdrukapparaten
– ook wel halfautomaten genoemd – en volautomatische systemen. Bij halfautomaten staat precisiewerk voorop: de gebruiker duwt de koffie aan met een koffiestamper en laat dan vervolgens de machine het werk doen. Volautomaten stellen daarentegen grenzen aan het experiment door gebruiksgemak op de voorgrond te plaatsen. Het maal-, stamp- en stuwproces om tot een heerlijke espresso te komen gebeurt, zoals de naam al verklapt, volledig automatisch.

De CafeRomatica van Nivona is een volautomaat met een Aroma Balance Systeem voor een ideale extractie
De CafeRomatica van Nivona is een volautomaat met een Aroma Balance Systeem voor een ideale extractie

Volautomaten erg populair

Het stijgende verkoopcijfer van espressosystemen in het afgelopen jaar is hoofdzakelijk toe te kennen aan de populariteit van volautomaten, waarvan de verkoop met maar liefst 14% toegenomen is. De markt van gesloten systemen bleef daartegenover eerder stabiel. Een capsule of een pad blijft goed genoeg voor een snelle slok in de morning rush of door de dag heen, maar in het algemeen is de consument tegenwoordig iets minder tuk op dat beperkte en vluchtige karakter. Dat de toegenomen verkoop van espressosystemen dan gedragen wordt door volautomaten, hoeft, die fijnproeverijtrend indachtig, dan ook niet te verbazen.

Keuzevrijheid

Boven op het gebruiksgemak als selling point bieden die systemen meer keuzevrijheid. Meerwaardezoekers kunnen met een volautomaat namelijk veel meer verschillende soorten koffie bereiden. Daarenboven zijn ze ook duurzamer, koffiedrinkers reiken tegenwoordig immers minder snel de hand naar een capsule of pad. Apparaten werken vaak ook met een app van de fabrikant. Dat werkt zowel gebruiksgemak als keuzevrijheid in de hand.

Het sociale aspect

Ook het sociale aspect speelt hier een rol. Een snelle espresso is goed wanneer je snel voor jezelf een koffietje maakt, maar wanneer je volk over de vloer hebt, is een goede volautomaat veel aantrekkelijker.

Collage
Links: Krups Quattro Force
Midden: De Jura S8 van Bodart & Co is een volautomaat, uitgerust met een touchscreenkleurendisplay
Rechts: De PrimaDonna Elite van De’Longhi bevat dertien voorgeprogrammeerde koffie- en melkbereidingen, en kan worden bestuurd met de Coffee Link App
De Moulinex Subito Mug van Groupe SEB is een filterapparaat dat de singleservetrend volgt
De Moulinex Subito Mug van Groupe SEB is een filterapparaat
dat de singleservetrend volgt

TRADITIONELE APPARATEN

De verkoop van de klassieke koffiezet met filter kampt met een daling, toch blijft hij enigszins vlot over de toonbank gaan. Er mogen in de keukens dan wel meer espressoapparaten staan, daarnaast staat zeer vaak nog een traditioneel apparaat te blinken, wat past binnen de afwisselingstrend die zich stelt bij fervente koffiedrinkers. Die traditionele apparaten ervaren consumenten vooral als handig voor 's ochtends of wanneer er koffie gezet moet worden voor een groot aantal mensen.

Vernieuwingen

Veel vernieuwingen op dit vlak verwacht de gebruiker niet direct. Doorgaans is die tevreden met een goed werkend verwarmingselement en een deftig doorloopsysteem. Al zetten producenten toch in op nieuwigheden. Zo zijn timers op koffieapparaten al even in trek. Daarnaast krijgen klassieke apparaten ook kenmerken van een espresso toegewezen. Zo zijn er filterkoffiemachines die beschikken over een ingebouwde molen. Er wordt ook ingezet op klassieke apparaten die werken als een traditioneel apparaat, maar dan op singleservebasis. Zo staat er een kopje op de plek waar onder het apparaat normaal gezien de gebruikelijke kan zich bevindt.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Pascal Vandenberghe

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Divers aanbod koffiemachines stuwt verkoopcijfers

De markt voor koffiemachines biedt enorm veel potentieel. Echter, de diversiteit aan opties en jaarlijkse innovaties maken het complex om dit segment op een doordachte manier te benaderen. Consumenten zijn steeds beter geïnformeerd en ...

‘t Staelyzer zet in op streekproducten en lokale ambacht

In centrum Brugge botsen we op dagbladhandel ‘t Staelyzer. Tot voor kort een gezellig en bruin volkscafé. Het volkscafé is sinds eind 2016 omgetoverd tot een dagbladhandel waar ook koffie en thee worden aangeboden. Naast het uit­gebreide assortiment zet ‘t Staelyzer in op lokale en streekgebonden producten. “We willen differentiëren en dat kan door lokale producten aan te bieden”, aldus zaakvoerder Brigitte Louwage.

Byttebier verenigt retail met restaurant

Sinds eind november bestaat Byttebier (Kortrijk) uit twee delen. Naast de vernieuwde winkel, omgedoopt tot Chapter 4, kunnen de klanten in La Cantine nu terecht voor een verse lunch en/of koffie. “Het is een mooie kruisbestuiving", vindt Koen Byttebier. “Dat is de grote kracht van het concept. Het restaurant werkt drempelverlagend - klanten zullen nu sneller binnenkomen - en laat de producten die we verkopen, in een geheel nieuwe context zien. Onze zaterdagen zijn opnieuw toffe, gezellige momenten geworden."

Espressomachines bieden meer keuzevrijheid dan ooit

Nu we met z'n allen meer telewerken, investeren we ook meer in comfort thuis, zoals in een heerlijk kopje koffie. Meerdere producenten zien een sterke groei in de verkoop van hun duurdere modellen.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine
Cookies

Professional maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.